Jeroen Pen

Over deze maker

Jeroen Pen (Amsterdam, 1987) was Samensteller online bij Brandpunt+, waar hij in 2016 terechtkwam na eerder te hebben gewerkt bij de Volkskrant, BNR en Vrij Nederland. Hij probeert anderen vaak met een aan fanatisme grenzende stelligheid ervan te overtuigen dat de zaken best genuanceerd liggen. Daarbij gaat hij ervan uit dat de meeste mensen er binnen een kwartiertje wel uitkomen met elkaar. Hoewel dit optimisme op dagelijkse basis wordt gelogenstraft, zegt Jeroen het leven en de wereld nog immer zonnig in te zien.

Van deze maker

De springplank van Maartje Wortel

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: romancier Maartje Wortel (1982), wiens nieuwe boek ‘Dennie is een star’ onlangs verscheen.

Zonder nationalisme zal integratie nooit slagen, zegt deze filosoof

In gesprek met de 19-jarige Othman El Hammouchi – filosoof, moslim, publicist, Vlaming, grofweg even impopulair bij links als rechts – over segregatie in West-Europa. “De huidige situatie is wat er gebeurt als je niets onderneemt.”

Welles-nietes #5: een spoedcursus verbinden

Heeft het zin om in gesprek te gaan met andersdenkenden? Yernaz Ramautarsing vindt Jeroen Pen 'hemeltergend gehersenspoeld door links'; Jeroen vindt Yernaz 'totaal geradicaliseerd richting rechts'. Samen maken ze Welles-nietes de podcast.

Winne en Joost Eerdmans in gesprek over een (nóg) beter Rotterdam

De rapper en de Leefbaar Rotterdam-politicus genieten enorme populariteit in de havenstad. We nodigden het duo uit voor een gesprek over criminaliteit, armoede, diversiteit en tolerantie in 010.

Welles-nietes #4: getraind social justice warrior ontmoet geestelijk vader van Forum voor Democratie

In Welles-nietes de podcast onderzoeken journalist Jeroen Pen en voormalig FvD-politicus Yernaz Ramautarsing de staat van het vaderlandse debat. Te gast in deze aflevering: Paul Cliteur.

Welles-nietes de podcast #3: de vaderlandse volksverhuizing naar rechts

Yernaz Ramautarsing vindt Jeroen Pen een vermoeiende linkse NPO-journalist, Jeroen vindt Yernaz een beetje een rechtsgekkie. In Welles-nietes de podcast onderzoeken ze samen het gepolariseerde polderlandschap.

Welles-nietes de podcast #2: de redelijke Ramautarsing

Yernaz Ramautarsing en Jeroen Pen vinden elkaar respectievelijk een vermoeiende linkse NPO-journalist en een rechtsgekkie. In Welles-nietes de podcast kijken ze samen of het mogelijk is om de polarisatie te overstijgen. Ditmaal: de kerstspecial. Te gast is Onitcha Ramautarsing, de oudere zus van Yernaz die actief is voor een politieke partij waar Yernaz van gruwelt.

Welles-nietes de podcast, aflevering 1: Sanne Blauw

Yernaz Ramautarsing en Jeroen Pen ontvangen econometrist en De Correspondent-journalist Sanne Blauw. Onlangs verscheen haar boek, 'Het bestverkochte boek ooit' getiteld. Daarin fileert Sanne onder andere het gebruik van cijfers en begrippen in het interview waar het allemaal mee begon.

Welkom bij Welles-nietes de podcast

Nadat tegenpolen Jeroen Pen en Yernaz Ramautarsing elkaar voor het eerst troffen, ontving de een dreigementen en moest de ander zijn politieke carrière vroegtijdig beëindigen. Veel hebben ze niet gemeen: Jeroen vindt Yernaz een rechtsgekkie, Yernaz vindt Jeroen een typische, ergerlijke journalist (lees: links). Toch maken ze samen deze podcast.

In gesprek met Rob Wijnberg over digitale verzuiling en elite-journalistiek

De Correspondent bestaat vijf jaar, en slaagt erin mensen te laten betalen voor bloedserieuze longreads van drieduizend woorden per stuk. Oprichter Rob Wijnberg zit momenteel in New York om de internationale tak, The Correspondent, op te zetten. Via webcam sprak ik hem over verbinden in tijden van grootscheepse polarisatie.

De springplank van Kees van der Staaij

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of lanceerde uit een dal. Ditmaal belden we Kees van der Staaij (1968), langstzittend Tweede Kamerlid en tevens politiek leider van de SGP.

Ik deed verslag van #MeToo maar verzweeg mijn eigen verhaal angstvallig

Als journalist verzamelt Jeroen verhalen van anderen. Zijn eigen verhaal verzweeg hij. Het meest lastige interview blijkt soms een goed gesprek met jezelf.

Simone van Saarloos: “Even was ik bang verliefd te worden op Wilders”

We móéten erbij blijven, vindt filosoof, schrijver, en jongste Zomergast ooit Simone van Saarloos (28). Dus was zij erbij, toen Wilders in 2016 voor de rechter verscheen. We spraken haar over machtswellust, hummus en de angst zomaar hoteldebotel te raken op Geert.

Liefde in tijden van nu

Dit verhaal gaat over het liefdesleven van journalist en expert Daan Borrel (27), een beetje over dat van onze Jeroen Pen en misschien ook wel over het jouwe. Clickbaiteriger kunnen we het niet maken, wel makkelijker (hopen we).

Yernaz Ramautarsing: “Ik dacht dat ik als Surinamer met meer kon wegkomen”

Onze Jeroen Pen interviewde Yernaz Ramautarsing twee jaar geleden over racisme en IQ. In januari werd dat stuk plots nieuws, wat het (voorlopige) einde van de politieke carrière van Yernaz bij Forum voor Democratie inleidde. Jeroen werd ondertussen met de dood bedreigd. Nu blikken ze samen terug op de afgelopen drie maanden.

Anne Fleur Dekker: activist buiten dienst

Vorig jaar moest Anne Fleur Dekker noodgedwongen onderduiken door dreiging uit extreemrechtse hoek. Dit jaar zijn de dreigementen terug, al komen ze nu vanuit extreemlinks - háár links. Toch pleit de 23-jarige onvermoeibaar voor redelijkheid en dialoog. “Ik ga er alles aan doen om daar een bijdrage aan te leveren.”

Hoe een bordspel laat zien dat onze samenleving vele malen beter kan

Nee, de wereld is niet perfect, en ja, we zien uit automatisme het nodige over het hoofd. Enter Terra Nova Minimaatschappij, een door Lisa Hu ontwikkeld bordspel dat je dwingt een stapje terug te doen en te peinzen over waarom de boel is zoals-ie is.

Voor deze oudere mannen is hun voetbalteam dé oplossing tegen eenzaamheid

We spreken van een epidemie als 60 op de 100 duizend mensen griep heeft. Voor de duidelijkheid: dat is 0.06 procent. Het percentage eenzame Nederlanders ligt op zes. Hoe zullen we dat dan eens noemen – een nationale crisis?

De springplank van Nina Polak

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of lanceerde uit een dal. Ditmaal: De Correspondent-redacteur en romancier Nina Polak (1986), wier tweede boek 'Gebrek is een groot woord' onlangs verscheen.

Hoe het IQ van je vroegste makker jouw intelligentie beïnvloedt

Stuur een bloemetje naar, of eis een bloemetje van je oudste vrienden.

Het Knarrenhof: net Friends, maar dan vijftig jaar later

In Zwolle wonen vijftig gelijkgestemde ouderen met z'n allen aan een hofje. Nu is het voor de gezelligheid, maar later, als ze écht oud zijn, komt de speciaal voor senioren ingerichte minimaatschappij pas echt van pas. I'll be there for you... 'Cause you're there for me too.

We zien onszelf állemaal als moreel superieur, blijkt uit dit onderzoek

Zelfkennis? Mwoah. Twee wetenschappers ontdekten dat wij mensen onszelf een opvallende morele superioriteit toedichten ten opzichte van de rest. Een soortgelijke hersenkronkel werd eerder geconstateerd bij veroordeelde criminelen in de bajes.

We zochten uit welke emoji’s populair zijn bij politieke partijen

Met welke emoties proberen politieke partijen onze harten op Facebook te veroveren? Welke achterban is het verdrietigst, welke lacht het meest? We zochten 't voor je uit.

De springplank van Eva Jinek

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of lanceerde uit een dal. Ditmaal: Eva Jinek (1978).

Welkom op onze nieuwe site

Hoppatee, neem plaats, doe alsof je thuis bent.

We gaan op zoek naar de plus

Brandpunt, de oudste achtergrondrubriek van Nederland, stopt. Na bijna zestig jaar verdwijnen we, omdat een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe kijk op journalistiek. Vol goede moed stellen we daarom aan jullie voor: Brandpunt+. Waarom we dit doen? Welnu:

Heuglijk nieuws: we zijn gefuseerd met Brandpunt

Leuk hè?

Ik maakte een soort Tamagotchi van mezelf om te kijken wat ervan kwam

De Replika-app zou een therapeutische werking hebben, en als een kunstmatige-intelligentievriend van de gebruiker moeten dienen. Maar pas op: zachte chatbots maken stinkende wonden.

Je wordt de hele dag gefilmd. Zo vraag je die camerabeelden op

Dagelijks word je door talloze camera’s op straat gefilmd. Maar hoe sta je er eigenlijk op? Emma Boelhouwer laat zich door 19 beveiligingscamera’s filmen en besluit haar beelden op te vragen. En: hoe jij dat ook kan doen.

Deze 23-jarige mbo’er wil namens D66 de Utrechtse gemeentepolitiek veroveren

De carrière van de 23-jarige Mohammed Saiah (roepnaam Mo) is op z’n zachtst gezegd stormachtig te noemen. Anderhalf jaar geleden had de mbo-student nog amper interesse in politiek, inmiddels is hij nummer tien op de lijst van D66 Utrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen aanstaande maart.

In gesprek met Quinsy Gario en Anousha Nzume over activisme en de anti-racismebeweging

De jongste generatie Nederlanders (18 t/m 24) is de eerste waarbij de voorstanders van verandering van Zwarte Piet in de meerderheid zijn, met 52 procent. We bespraken het met Anousha Nzume en Quinsy Gario.

Maartje (v) en Jeroen (m) in gesprek over vrouwen en je weet wel

Maartje Laterveer legt uit aan onze Jeroen Pen: "Vrouwen zijn geconditioneerd om te pleasen. Ik denk niet dat jij als man kunt begrijpen hoe diep dat zit."

Deze uit Colombia geadopteerde zussen ontmoetten elkaar voor de tweede keer

Als baby's werden Maria en Yaquelin geroofd van hun moeder, en daarna verkocht aan gefortuneerde Europeanen wiens kinderwens onstuitbaar was. Ergens in een Nederlandse galerijflat treffen de veertigers elkaar weer: "We hoeven niet veel te praten, begrijpen elkaar op een ander niveau."

De springplank van Eefje de Visser

In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: gevierd singer-songwriter Eefje de Visser (1986).

Ons vermogen tot aandacht sterft af, waarschuwt deze filosoof

Een groepje twintigers leefde een week zonder smartphone of laptop. En wat er toen gebeurde, geloof je nooit.

Waarom je zo min mogelijk geheimen moet bewaren

Een pleidooi voor radicale transparantie, om maar niet te zeggen: kwetsbaarheid.

De springplank van Winne

In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: rapper Winne (Paramaribo, 1978), in het dagelijks leven aanspreekbaar als Winston Bergwijn.

We spraken de aanvoerder van ADO over voetballand China

In 2030 wint China het WK voetbal. Als het aan China ligt althans. Het land zet vol in op het opleiden van eigen talent, in de competitie aangevuld met spelers die op z’n zachtst gezegd een aardig centje kosten.

Deze jongetjes moeten China in 2030 wereldkampioen voetbal maken

Terwijl bij ons somberte over de toekomst van het vaderlandse voetbal overheerst, zetten ze in China hoog in.

De springplank van Rico

In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: Rico (39), die als rapper bekendheid verwierf met Opgezwolle.

Goedbeschouwd begrijpt niemand iets van de wereld om ons heen, zegt deze hoogleraar

Maar desalniettemin: welkom in het tijdperk van de stelligheid.

De springplank van Jiggy Djé

In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Deze keer belden we met Jiggy Djé (1981), rapper en baas van platenmaatschappij Noah's Ark.

Nee, je gaat die discussie over wereldproblematiek niet winnen

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat hoe beter iets is uitgezocht en beargumenteerd, des te sterker we het in twijfel trekken als het niet strookt met onze opvattingen.

De springplank van Özcan Akyol

In de rubriek 'springplank' vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of juist uit een dal lanceerde. Ditmaal: romancier, columnist en televisiemaker Özcan Akyol (1984).

De springplank van James Worthy

In de serie Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde. Ditmaal: gevierd romancier en Het Parool-columnist James Worthy (1980).

Op deze vijf dingen moet je letten als je drugs gaat gebruiken

Het festivalseizoen is weer volop bezig. Dat betekent voor veel feestgangers ook: drugs. Aangezien wij graag willen dat iedereen dat zo veilig mogelijk doet, hieronder vijf zaken waar je op moet letten als jij en je vrienden een pilletje nemen.

Dit stel is al 55 jaar bij elkaar – en werkt nog elke dag in hun moestuin

In een klein gebied in Italië worden de locals veel ouder dan jij en ik, en zijn ze ook nog eens gezonder en vitaler. Hoe kan dat?

We moeten het écht even hebben over honger

Nee, dit is niet heel vrolijk en constructief; ja, we moeten er toch bij stilstaan.

Deel en Heers aflevering 7: even over de terms and conditions

Als je deze aflevering bekijkt, behouden wij ons het recht voor informatie over de kleur van je haar en de lengte van je teennagels door te spelen aan derden. Maar da's logisch.

Deel en Heers aflevering 6: in de rij staan als een baas

Deze week in onze webserie over de deeleconomie: steeds meer mensen verdienen een aardig zakcentje door voor anderen in de rij te staan, of de was van een vreemdeling te doen. Jasmijn Alkemade ging op onderzoek in New York: wat kunnen we in de toekomst verdienen aan de deeleconomie, en wie beschermt ons als we niet in staat zijn om te werken?

Hatsee, daar ging onze redactie - op naar Delft

Opnieuw gingen we de hort op. Dit keer naar de stad van de Technische Universiteit, maar evengoed de stad die in 2013 kortstondig de twijfelachtige eer had, hofleverancier van Nederlandse Syriëgangers te zijn.

Deel en Heers aflevering 5: hoe handhaven we Airbnb?

Deze week: op pad met Team Handhaving, dat in Amsterdam controleert of woningen niet te vaak op Airbnb staan.

In gesprek met de burgemeester van Delft, stad van innovatie

Marja van Bijsterveldt: "In Delft vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan komen. Vraag is dus hoe we innovatie zo kunnen inrichten dat zoveel mogelijk groepen mensen er baat bij hebben en een bijdrage kunnen leveren. Niemand hoeft achter te blijven."

Twee Amsterdamse raadsleden in debat over de deeleconomie

Een vrij klassieke strijd tussen de SP en VVD met als inzet: gaat Amsterdam ten onder aan deeleconomie initiatieven als Airbnb, Uber, en Peerby, of wordt de stad er juist sterker van?

Een christen, een joodse en een moslima in gesprek over de vrouwenzaak

Een moslima, een joodse en een christen lopen een bar binnen. Het lijkt het begin van een slechte mop, maar we kunnen jullie geruststellen: dat is het niet.

Deel en Heers aflevering 3: vertrouwen en de deeleconomie

Zou jij voor twee tientjes een wildvreemde vent een dagje in je auto laten rijden?

Hoe de kiezer tot zijn keuze kwam: vooral voor de tv

Iets meer dan twee maanden geleden strompelden 10.4 miljoen Nederlanders naar de stembus. Het resultaat mag bekend verondersteld worden: de VVD kromp, maar bleef toch met afstand de grootste; de PVV won, maar niet zoveel als misschien verwacht; Jesse Klaver werd de leider op links, mede omdat de PvdA volledig werd gedecimeerd. En verrassend genoeg wonnen DENK en Forum voor Democratie van Thierry Baudet voor het eerst zetels.

Achmed Baâdoud: “Mijn vader zei: ‘Je bent hier om te werken, niet om te spelen’”

In 1988 zakte de in Marokko geboren Achmed Baâdoud voor de mavo. Sinds 2010 bestuurt hij een stadsdeel met 150 duizend inwoners, en minstens evenveel uitdagingen. Een interview met een bevlogen doorzetter.

Kwam een clubje journalisten op de markt. In Slotermeer

Twee weken geleden waren we met Brandpunt+ als pop-up redactie in Slotermeer. Zonder directe aanleiding, maar omdat we vinden dat journalisten ook op plekken moeten komen als er géén nieuwsmotief is. Gewoon, om verhalen te zoeken.

Komt een journalist op de markt. In Slotermeer

We gaan de hort op, goede vrienden. En wel hierom.

De talrijke gescheiden werelden van Frankrijk

Zondag gaan de Fransen naar de stembus. Daarom deze week in Brandpunt: een roadtrip door een buitengewoon verdeeld land.

Twee Turks-Nederlandse vrienden in gesprek over het referendum

Een goed gesprek tussen twee maten: de een stemde nee, de ander steunde Erdogan bij de laatste verkiezingen nog, maar stemde nu niet.

Deze filosofe behandelt moeilijk bespreekbare onderwerpen op basisscholen

Als filosofiedocente nam Sabine Wassenberg de gevoelige zaken des levens door met kinderen van een jaar of elf. Over haar bevindingen schreef ze een boek, Kinderlogica genaamd. Prima aanleiding om over een kop koffie met Wassenberg te reflecteren op basisscholieren en 'zelfdenkzaamheid', kortom.

Typisch modern tikje: acht uur non-stop willen slapen

Een artikel uit New York Magazine laat zien dat in de geschiedenis van de mens de hele nacht doorslapen bepaald niet gebruikelijk is.

Ik zei een dag lang ‘ja’ tegen alles op werk om te kijken wat ervan kwam

Steeds meer jonge mensen kampen met een burn-out, vaak omdat ze geen 'nee' durven te zeggen op werk.

We vroegen de directeur van het SCP wat deze verkiezingsuitslag betekent

Bij het Sociaal en Cultureel Planbureau wordt vreselijk veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het welzijn van de Nederlander. Wie beter om te bellen over de verkiezingsuitslag dan directeur Kim Putters (43)?

Trekken de media links voor? We zochten uit hoe vaak politici op tv komen

Wie heeft reden tot klagen, en wie komt er goed vanaf?

Vier dingen die ik leerde toen ik alle kopstukken van politieke jongerenbewegingen sprak

De afgelopen maanden gingen onder mijn bezielende (en soms minder bezielende) leiding de voorzitters van steeds twee jongerentakken met elkaar in debat. Deze vier zaken vielen het meest op.

Waarom de (maatschappelijke) dienstplicht er sowieso niet komt

De maatschappelijke dienstplicht is juridisch ontoelaatbaar. Dat zegt Stan Meuwese, die er vandaag op promoveert aan de Universiteit Tilburg. We belden hem om het ongelijk van dienstplicht-enthousiasteling Sybrand Buma eens haarfijn uit te pluizen.

De kopstukken van de jonkies van de PvdA en de SP kruisen de degens

In aanloop naar de verkiezingen laten we steeds twee voorzitters van jongerentakken met elkaar in debat gaan. Ditmaal: Lieke Kuiper (23) van de PvdA tegenover Merel Stoop (26) van de SP.

De lichtstad is de slimste van Nederland. Toch is niet alles hosanna

Geen plek waar zulke toffe dingen worden bedacht en gemaakt als in Eindhoven. Toch is de kloof een paar kilometer te groot om slootje over te kunnen springen.

Zeg je afspraken af: we hebben een journalistieke game ontwikkeld

Vanaf de bank roeptoeteren kan namelijk iedereen, daadwerkelijk knopen doorhakken blijkt in de praktijk minder makkelijk. In Eindbaas ontdek je niet alleen wat voor besluitvormer je bent, maar ook wat de consequenties zijn van je keuzes.

We vroegen roze vijftigplussers om levensadvies aan jonge homo's en lesbiennes

Wie kun je als jonge homo beter advies vragen dan aan oudjes die al zeventig jaar uit de kast zijn?

Yanis Varoufakis legt uit waarom de EU belangrijk is – en hoe we haar kunnen redden

We troffen de hoogleraar en voormalig Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis in de kelder van Paradiso.

Een PVV'er, een D66'er en een PvdA'er richten opnieuw de wereld in

Hoe krijg je een PVV’er, een D66’er en een PvdA’er vreedzaam rond de tafel in tijden van aanhoudend verkiezingsgeweld? Juist, je schuift ze een bordspel voor.

De kopstukken van de jonkies van de Partij voor de Dieren en de SGP kruisen de degens

In aanloop naar de verkiezingen laten we steeds twee voorzitters van jongerentakken met elkaar in debat gaan. Ditmaal: Sebastiaan Wolswinkel (22) van de Partij voor de Dieren tegenover Willem Pos (22) van de SGP.

Na deze vijftien stemwijzers weet je precies wat je ongeveer moet stemmen

Lekker behapbaar en overzichtelijk, wel zo aangenaam voor de mensen.

Dit zou de perfecte woordvoerder van het Witte Huis zijn

EXCLUSIEF, om maar niet te zeggen: *BREKEND*. Het Amerikaanse tv-programma Frontline dook in het mediaverleden van president Trump.

De kopstukken van de jonkies van D66 en ChristenUnie kruisen de degens

In aanloop naar de verkiezingen laten we steeds twee voorzitters van jongerentakken met elkaar in debat gaan. Ditmaal: Jarin van der Zande, voorzitter van ChristenUnie-jongeren Perspectief, tegenover Wouter van Erkel, kopstuk van Jonge Democraten, de jongerentak van D66.

We hebben geen idee hoe de wereld om ons heen er écht uitziet, zegt deze hoogleraar

“Wij mensen zijn ook maar een soort, net als kakkerlakken of berggeiten, met alle beperkingen van dien.” Was getekend: Donald Hoffman.

De verrassende mening van deze militante zwarte activist over Trump

Op bezoek bij La’Shadion uit Dallas, die zijn elf kinderen vast leert hoe ze met geweren moeten omgaan.

De kopstukken van de jonkies van de VVD en het CDA kruisen de degens

In aanloop naar de verkiezingen laten we steeds twee voorzitters van jongerentakken met elkaar in debat gaan. Ditmaal: Rutger de Ridder van de JOVD tegenover Ard Warnink van het CDJA.

Een betere wereld begint bij minder empathie, zegt deze hoogleraar

"Empathie is een beetje als racisme: helemaal verdwijnen zal het nooit, maar we kunnen in ieder geval proberen de neiging te onderdrukken." Was getekend, Paul Bloom.

Vreugdetranen en valse noten op de Haarlemse naturalisatiedag

Zo voelt het dus om Nederlander te worden.

'History is on our side now': hoe Schotland afrekende met homohaat

Lang was Schotland een schaamteloos homofoob land. In de afgelopen tien jaar is dat omgeslagen, waardoor zelfs de volksvertegenwoordiging nu alle kleuren van de regenboog kent: Schotland heeft het 'gayest parliament in the world'.

Uitbuiting in de Nederlandse horeca: "Om rond te komen, werkte ik 330 uur per maand"

De mensen die jouw biertjes tappen en rondbrengen, verdienen vaak kilometers onder het wettelijk vastgestelde minimumloon. In de Nederlandse horeca worden werknemers veelvuldig uitgebuit. Dat zegt de 44-jarige klokkenluider Tiberiu Palade, die hieronder zijn verhaal doet.

De kopstukken van de jonkies van DENK en GroenLinks kruisen de degens

In aanloop naar de verkiezingen laten we steeds twee voorzitters van jongerentakken met elkaar in debat gaan. Noortje Blokhuis, voorzitter van GroenLinks-beweging DWARS, kruist ditmaal de degens met Enes Yiğit, voorzitter van Oppositie, de jongerentak van DENK.

Dit is Eva. Als je tien minuten met haar praat, word je prompt klimaatactivist

De strijd tegen klimaatverandering is even uitputtend als deprimerend. Reden te meer om Eva Gladek (33) in het zonnetje te zetten. De Amsterdamse weet niet alleen hoe we het tij kunnen keren, maar weet ook nog eens als geen ander hoe je daar mensen voor enthousiasmeert.

De dag dat deze brandweerman een vrouw werd, was de mooiste van haar leven

“Ik wist al sinds mijn vijfde dat ik niet een jongetje maar een meisje was," zegt de 62-jarige brandweervrouw Bernadette. Ze is transgender, maar onderdrukte dat jarenlang. "Ik dacht: stel je niet aan, wees een vent."

De zorg betalen met bier? Het kan

Lang was de 23-jarige Michelle dak- en werkloos. Nu is ze een vaste kracht bij De Prael, een brouwerij en proeflokaal waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk kunnen. Dit is niet alleen fijn verdienen, maar ze krijgen ook de kans om een opleiding te volgen. Zorg betalen met bier dus.

De laatste stuiptrekking van overwegend wit Amerika is een vuistslag

Op Trump stemt vooral een groep die als hoofdmacht van het toneel aan het verdwijnen is. Jonge Amerikanen worden daardoor opgezadeld met een president waar ze niet op zaten te wachten.

Zo verslavend is xtc

Festivalletje hier, discotheekje daar: er worden her en der aardig wat pillen geslikt. Maar hoe groot is de kans dat je nooit meer van een drugsverslaving af komt? We belden Wim van den Brink, als hoogleraar verslavingszorg verbonden aan het AMC.

Deze man kookt voor eenzame buurtbewoners én bestrijdt voedselverspilling. Nu jij weer

Met zijn initiatief Blije Buren zorgt Peter Gualterus ervoor dat voedsel dat anders wordt weggegooid op de juiste plek terechtkomt: in de magen van eenzame buurtbewoners.

Na haar afstuderen kon Sunna (29) geen werk vinden. Nu wordt ze parlementariër

Het kan verkeren: de jonge IJslandse Sunna, die vier jaar Nederland studeerde, wordt vandaag verkozen. En dat drie jaar nadat ze het bekende zwarte gat in tuimelde.

De 'cuddly toys of mass destruction' van Hannah

Eindhoven staat momenteel negen dagen lang in het teken van de Dutch Design Week. Wij gingen ernaartoe en spraken drie designers over hoe zij de wereld willen veranderen. Deel 1: Hannah en haar 'cuddly toys of mass destruction'.

Waarom we een minister van Jongerenzaken nodig hebben

De naderende verkiezingen zouden goeddeels over jongeren moeten gaan, legt UvA-student en voorzitter van de Nationale Jeugdraad Caesar Bast uit aan de hand van vijf onderwerpen.

Niet alleen Ajouad worstelt met zijn dubbele nationale identiteit

Kaaskop of mocro? In zijn nieuwste serie worstelt Ajouad El Miloudi met zijn Nederlands-Marokkaanse identiteit. Worstelen meer jongeren zo met hun dubbele afkomst? We besloten het ze te vragen.

Vijf vragen aan een 76-jarige student

Frans Vermeulen is 76 en leverde deze zomer zijn masterscriptie theologie in. Aan de vooravond van het nieuwe studiejaar bezochten we hem thuis in Roosendaal.

Zo lossen we het probleem van etnisch profileren op

De Nederlandse politie erkent dat etnisch profileren vaak voorkomt en een probleem vormt. Onze Jeroen Pen belde met Nawal Mustafa (1985), projectmedewerker etnisch profileren bij Amnesty International Nederland.

Bij Scotland Yard werken sinds kort agenten met superpowers. We belden hun baas

Eliot Porritt, een superheld in politie-uniform, is hoofd van de vorig jaar opgerichte Super Recogniser Unit. "Ik dacht: dit zijn vaardigheden die elke agent heeft.”

Van Windows 95 naar een nucleaire ramp in 620 woorden

Om de blits mee te maken in de kroeg, rond de 21ste verjaardag van het besturingssysteem.

"Ik ben een woman of colour, Turks, islamitisch én lesbisch. Natuurlijk ben ik activist"

Het inspirerende verhaal van een 25-jarige activiste die zich actief inzet voor de emancipatie van minderheden. Ze wenst anoniem te blijven om haar ouders te beschermen.

Hoe voorkomen we dat schattige baby’s tandenknarsende racisten worden?

Zeg, dat hele racisme hè - kan dat weg?

Neem komend weekend liever een pilletje dan bier, zegt deze hoogleraar

David Nutt ontwikkelt substanties die hetzelfde doen als alcohol, maar niet ongezond zijn en je geen kater opleveren.

Heus, demonstreren heeft nog zin

Het initiatief Ieder1 wil 100 duizend mensen op de been brengen om diversiteit en nuance te vieren. We vroegen twee hoogleraren hoe je in 2016 een massa mobiliseert, en of dat überhaupt nog nut heeft.

Nog steeds staat de Amerikaanse agent lijnrecht tegenover de zwarte burger

Deze documentaire laat precies zien waar het misgaat.

Dit is het meest LHBT-vriendelijke land van Europa

En daar mogen we best een voorbeeld aan nemen.

Zo ontkom je aan je militaire dienstplicht

CDA-voorman Sybrand Buma wil de militaire dienstplicht herinvoeren. Vier oud-weigeraars vertellen hoe ze aan het leger ontsnapten.

In Finland zijn de verkeersboetes inkomensafhankelijk

Het land werd deze week uitgeroepen tot het meest sociaal-progressieve land ter wereld. Op zoek naar het geheim van de Finnen ontdekten we: zelfs de verkeersregels zijn er eerlijker.

Hoe groot is het racismeprobleem nog in Nederland?

Vandaag is het Keti Koti. Op deze dag vieren we het einde van de slavernij in Nederland.

Waarom iedereen hier wegkijkt

Twee racisten schelden iemand uit in een Britse tram. De rest kijkt weg. Hoe kan dat?

Deze 148 stukken over Brexit moet je lezen

Duizelt het jou ook na Brexit? Geen nood, na deze 148 stukken ben je weer helemaal bij.

Eindelijk: alles over argeloos scharrelen

Soms komen we struinend over het wereldwijde web wat tofs tegen. Vrindelijk als we zijn, willen we dat dan graag met jullie delen. Ditmaal: The Casual Sex Project.

Dit is niet het moment om het Europese project te ontmantelen, zegt Kofi Annan

In de rubriek ‘Denkvoer’ tipt de redactie het beste dat ze online tegenkomen.

Een korte geschiedenis van homohaat in Nederland

Maarten van Rossem legt in drie stappen uit waar homohaat in Nederland vandaan kwam, hoe deze vorm van uitzonderlijke domheid zich ontwikkelde en hoe pijnlijk recent dat nog tot grote incidenten leidde.

"Racisme? Het gaat op de arbeidsmarkt om IQ"

In deze interviewserie onderzoeken we hoe racistisch Nederland is, door het te vragen aan Nederlanders die géén witte mannen zijn en het dus aan den lijve ondervinden. Ditmaal: Yernaz Ramautarsing (28) student politicologie, blogger en overtuigd libertariër.

"De meeste criminelen zijn witte mannen. Maar die valt de politie niet lastig"

In deze interviewserie onderzoeken we hoe racistisch Nederland is, door het te vragen aan Nederlanders die géén witte mannen zijn en het dus aan den lijve ondervinden. Ditmaal: Nawal Mustafa (1985), projectmedewerker etnisch profileren bij Amnesty International. Daarvoor studeerde ze rechten en internationaal recht.

Deze vriendengroep zit elk weekend aan de drugs

Tip: dit persoonlijke en confronterende verhaal uit The Guardian.

Dit hoeft straks nooit meer

Een glorieuze dag voor de mensheid: het moderne bed maakt zichzelf op. Nadert het einde van de rommel?

Een kortere werkweek: yay or nay?

Na een succesvolle proef wordt de werkdag in Zweden bij veel bedrijven verkort van acht tot zes uur, terwijl iedereen evenveel blijft verdienen. Mogen wij dat ook plz, of moeten we er juist ver vandaan blijven?

Dit is de slimme oplossing voor het gat in je hand

Als dit paardenmiddel tegen overenthousiast shop-gedrag niet helpt, weten wij het ook niet meer.

Moeten we het WK in Qatar boycotten?

Onder erbarmelijke omstandigheden leggen slecht betaalde gastarbeiders stadions en een nieuwe infrastructuur aan. Amnesty rept over moderne slavernij. Moeten we in 2022 wel meedoen aan het WK?

Wie moet oplazeren: de scooter, of de mensen die over scooters zeuren?

Ze zijn slecht voor het milieu, luidruchtig en onveilig. Maar ook: snel, handig en best wel vet.

Popmuziek zou steeds dommer worden. Flauwekul, zegt Kees de Koning

Onderzoekers waarschuwen dat popmuziek steeds dommer en eenvormiger wordt. Als baas van Top Notch, de platenmaatschappij waar Extince, Opgezwolle, De Jeugd van Tegenwoordig en Typhoon doorbraken, heeft Kees de Koning aardig wat liedjes langs horen komen. We belden hem om wat zaken duidelijk te krijgen.

Zij is dochter van een gastarbeider, hij boze burger. Toch werkt hun huwelijk

Twee journalisten stappen in het huwelijksbootje.

Drie tips van Simone van Saarloos

Wie kan ons nou beter van denkvoer voorzien dan iemand die van peinzen haar beroep heeft gemaakt? Op zoek naar andere perspectieven belden we filosoof en publicist Simone van Saarloos.

Als je de rest van je leven nog één stuk over Trump gaat lezen, dan dit

Ook wij worden soms een beetje moe van alle stukken, podcasts en video's over Trump, maar dit moet je écht hebben gelezen, schrijft Jeroen Pen.

3 stukken over porno die je moet lezen

Speciaal voor deze rubriek, en vanuit onze algemene interesse natuurlijk, appen we de godganse dag leestips naar elkaar. Deze week gingen die opvallend vaak over porno.

Het is koud en dat is balen. Drie artikelen en één app om de pijn te verlichten

In de rubriek Denkvoer tippen we toffe dingen die we elders op het internet tegenkomen.